Wat is Acupunctuur?

Acupunctuur is een zeer veilige en effectieve complementaire geneeswijze, die de natuurlijke energiestroom van het lichaam in balans brengt, waardoor het zelf herstellend vermogen weer optimaal functioneert.

Bij iedereen is bekend dat er in het lichaam bloed stroomt door de bloedvaten. Helaas is niet iedereen bekend met het fenomeen dat er ook lichaamsenergie circuleert via meridianen en waarmee lichamelijke en psychische klachten te behandelen zijn. Meridianen zijn energiebanen en via dit complexe netwerk stroomt de lichaamsenergie. Op deze banen liggen de acupunctuurpunten, waar de behandeling op aangrijpt.

In een gezond lichaam is de energiehuishouding in harmonie. Bij ziektes en aandoeningen ontstaat er een onbalans. Het lichaam is niet altijd in staat deze onbalans zonder hulp van buitenaf te herstellen. Met behulp van naalden kan ik de acupunctuurpunten en daardoor ook de energie toestand van de meridianen beïnvloeden en verbeteren. Naast het gebruikmaken van naalden, kan ik ook op te behandelen punten masseren, cuppen (glazen bollen die een vacuüm verzorgen) of moxeren. (het lichaam lokaal verwarmen met een moxakaars).  De ademhaling is een zeer belangrijke sleutel om de energie maximaal in beweging te zetten en daarom maak ik tijdens de acupunctuurbehandeling ook gebruik van de ademhaling.